fredag 22 februari 2013

Turtle island

Direkt när vi kom ner till stranden såg vi spår efter sködpaddorna.
 Hej!

Vi har varit på Selingan island också känt som Turtle island. Där har vi sett jättesköldpaddor lägga ägg och små sköldpaddor kläckas ur sina ägg och springa ut i havet.

Det började med att vi åkte en speedboat 1 timme ut till ön som visade sig vara en riktig paradis ö. Väl där fick vi vänta till kvällen för det var då som sködpaddorna kom in och la sina ägg.


Vila inför sködpaddsjakten på kvällen
Eftersom vi inte visste när sködpaddorna skulle komma fick vi sitta och vänta, det kunde bli när som helst mellan 8 på kvällen och 4 på morgonen eller inte alls om vi hade otur. Kl 10 hade parkvakterna hittat första sköldpaddan som kommit till ön för att lägga ägg. Sköldpaddan var väldigt stor, över en meter lång och la över 60 ägg. Äggen samlade parkvakterna in och grävde ner på säkrare ställen på ön eftersom det fanns många varaner och fåglar som ville kalasa på äggen. Sköldpaddorna kom inte tillbaka till sina ägg heller utan lämnade dem för att klara sig själva. Så det var inget problem för dem att de flytade äggen.

Efter vi sett sködpaddan lägga sina ägg fick vi även se hundratals pyttesmå sköldpaddor kläckas ur sina ägg och springa ut i havet. En riktigt rolig upplevelse.

Efter det så begav vi oss tillbaka till Kota Kinabalu och åkte ut på en annan paradisö där vi skulle spendera sista natten på Borneo. Bilder från det kommer senare.




Simtur och leta efter sködpaddor

Sködpadda som lägger ägg








BB för sköldpaddsäggen

Nykläckta sköldpaddorna :)






Kåkstad i vattnet på väg tillbaka till Sandakan

1 kommentar:

  1. Åh va häftigt!
    Vilken fantastisk resa ni gör, och så roligt att ni lägger upp så mycket bilder.
    Puss från Mamsen.
    Hälsa till alla.

    SvaraRadera